a

European Boxwood and Topiary Society Belgium

Home

Geschiedenis

EBTS Belgium is de Belgische afdeling van 'The European Boxwood & Topiary Society' (www.ebts.org). 'The European Boxwood and Topiary Society' werd opgericht op 28 september 1996 te Dorney Court, Berkshire, Engeland, door Gravin Véronique Goblet d'Alviella, in samenwerking met Mark Braimbridge. 

De Belgische EBTS afdeling werd in 1999 opgericht door Gravin Véronique Goblet d'Alviella.

In 2008 werd EBTS een officieel erkende Europese vereniging: EBTS Europe. EBTS Europe heeft actieve en enthousiaste afdelingen in België, Engeland, Frankrijk, Nederland en Duitsland. De afdelingen werken autonoom, maar brengen jaarlijks, door het Europees karakter, verslag uit aan het hoofdsecretariaat.

EBTS onderhoudt al jarenlang intense contacten met de American Boxwood Society (ABS). (www.boxwoodsociety.org)

Doelstellingen

EBTS Belgium wil een forum zijn voor iedereen die geinteresseerd is voor deze unieke plant. Zij wil de kennis, het gebruik en kweek van buxus en vormsnoei bevorderen. Zij wil dit doen door middel van publicaties, bezoeken aan gespecialiseerde buxuskwekerijen en tuinen waarin deze plant optimaal gebruikt wordt. Bovendien wil EBTS Belgium praktische informatie geven bij de kweek, onderhoud en ziektenbestrijding. Zij wil hulp bieden bij de determinatie en taxonomie van de bestaande soorten en het ontdekken van nieuwe variëteiten.

Om haar doelstellingen te bereiken worden volgende activiteiten georganiseerd:

  • een jaarlijkse Algemene Ledenvergadering in maart/april. De ideale gelegenheid om over onze gemeenschappelijke interesse te praten en ervaringen uit te wisselen.
  • verspreiding van het tijdschrift 'Topiarius', uitgegeven door de overkoepelende oganisatie.
  • workshops: snoeien, vormsnoei, vermeerdering, ziektenbestrijding, voeding, assortimenten, enzovoort.
  • bezoeken aan gespecialiseerde buxus- en vormsnoeikwekers en tuinen waar buxus optimaal gebruikt wordt.
  • jaarlijks, voor eigen afdeling: afwisselend in Nederlands- of Franstalig België.
  • jaarlijks, in samenwerking: met EBTS afdeling Frankrijk en EBTS afdeling Nederland.